KONJENIŠKE POTI

Konjeniške poti, ki povezujejo 2 različna svetova; spodnjo Vipavsko dolino s Kraško planoto ponujajo obiskovalcem sprehod mimo pestre krajine bogate z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Ob poti se lahko ustavite in občudujete arhitekturno bogastvo okoliških cerkva, gradov in vasi, sledite zapuščini 1. sv. vojne, ki se na terenu odrazi v ostankih številnih bunkerjev, jarkov, zaklonišč in kaverni ali preprosto uživate v razgledu nad kraško pokrajino, ki jo v jesenskem času pisano obarva ruj.

 

Pot se začne pri Frlanovi kmetiji na Vogrskem. Po makadamski ter ponekod asfaltirani poti vas bodo usmerjevalne table vodile proti Renčam. Čez star jekleni most boste vstopili v središče vasi, kjer vas bodo pozdravile znamenitosti kot so; cerkev sv. Mohorja in Fortunata, Renški grad, spomenik primorskim gradbincev in še mnogo več. Mimo Avstro-Ogrskega pokopališča iz 1.sv vojne se boste sprehodili do dvorca Špinjolišče od koder vas bo pot vodila na kopasti grič Mandrija, ki je bil še pred 1.sv. vojno poseljen. Ob vzponu na Kras vas bo pot popeljala mimo Borojevičevega kamnitega stola, naravne jame Pečinke, ki so jo v 1.sv. vojni uporabljali kot zaklonišče pa tudi mimo Leopardove jame v kateri so našli leopardove kosti. Zagotovo velja kot ena izmed zanimivejših postojank ob poti tudi mogočen Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, v katerem je  razstava s prikazom slovenske zgodovine in na vrhu prekrasen razgled na okolico: na vrhove Alp, Dolomitov in na drugi strani na Jadransko morje s Tržaškim zalivom. V bližnji okolici so urejene POTI MIRU od Alp do Jadrana. 
Glava pot se zaključi v Novi Vasi od tu pa lahko nadaljujete po krožni poti, ki vas bo čez slikovite kraške vasice s pogledom na morje; Sela na Krasu, Vojščica, Temnica in Lipa, popeljala do najvišjega vrha na Krasu - Trstelja (643 m.n.v). Od tam se boste spustili do Gradišča nad Prvačino, kjer boste po »Gregorčičevi poti« prispeli nazaj v Renče in od tu nadaljevali pot proti izhodišču – Vogrsko.