REKA VIPAVA

Reka Vipava, ki na dan privre skozi številne kraške izvire začne svojo pot v istoimenskem kraju in kot taka velja za edino reko v Evropi z deltastim izvirom. Iz zgornje Vipavske doline se njena pot vije skozi naše kraje vse do Italije kjer se skupaj s Sočo izlije v morje. Reko napajajo številni pritoki, med večje lahko štejemo Močilnik, Hubelj, Lijak in Branico.
  

Vipavo so tekom zgodovine večkrat regulirali, njeni tipični meandri so ostali le še na območju med Prvačino in Biljami. Tu ob bregovih reke lahko še najdemo sledi nepokvarjenega poplavnega gozda. Ob Vipavi je bilo do sredine 20. stoletja veliko mlinov in žag, eden takšnih je še vedno ohranjen in delujoči mlin v Renčah.

Vipava pa za naše kraje ni predstavljala le glavnega vodnega vira, ampak tudi kulturno in šporno stičišče njenih prebivalcev. Na Vipavi so se naši stari starši naučili plavati, tu so vestne gospodinje prale perilo, agilni možje pa so od leta 1952 jez na Vipavi v Renčah uporabljali kot igrišče za vaterpolo. Za vse navdušence ribolova in muharjenja pa predstavlja reka pravi raj, saj v njem domujejo krapi, ščuke, podusti in kapitalni somi, ki dosežejo velikost tudi do 2 metrov.